Disznókő, Tokaj, pleasure of purity

door | 11 mei 2019 | Nieuws, Redactie

Mooier kan het niet gezegd worden als je de wijnen van dit bedrijf hebt geproefd.  “The wine of kings and the king of wines” is een bekende uitdrukking als het gaat om de Tokaji Aszu, en als je deze wijnen proeft dan raak daar wel van onder de indruk, in ieder geval van dit bedrijf. Op de eerste dag van de Vinexpo had ik de gelegenheid uitgebreid te proeven en bijgepraat te worden over de wijnen uit Tokaj, door Andrea Hanyecz, sales director, van Disznókő. De wijnen, die voor 80% geëxporteerd worden, zijn in Nederland verkrijgbaar bij Oud Reuchlin en Boelen.

Droge furmint is de basis

Disznókő bezit 100 hectare wijngaarden die gelegen zijn op heuvels met een zuid/zuidwestelijke ligging. De aanplant bestaat uit furmint, hárslevelüen zéta. Mist in de herfstochtenden en warme winden maken het een perfecte omgeving voor de ontwikkeling van botrytis, dat resulteert in een concentratie aan natuurlijke suikers, specifieke aroma’s en frisheid in de druiven. Dit laatste ook zeker dankzij de vulkaanbodem. 

Als eerste wordt de Disznókő Tokaji dry furmint 2018 ingeschonken. Droge Tokaji is goed voor 50% van de productie. Dit is nog een jonge wijn, met niet heel veel kleur. De wijn is fris, fruitig, licht citrus, mineraliteit en met redelijk wat zuren. De druiven worden met de hand geplukt. De tweede wijn komt uit het oogstjaar 2017 en is een blend van furmint en hárslevelü. De wijn heeft 8 maanden rijping gehad op barriques van Hongaars eikenhout, waarvan 25% nieuw. De kleur is helder, strogeel en in de geur komen vanille en kruiden naar voren. De wijn heeft meer structuur dan de vorige, maar ook deze is strak droog. De afdronk is wel langer en de wijn is complexer. 

Late harvest in twee gradaties

Na deze twee droge wijnen volgt de kennismaking met de 2017 late harvest, de eerste stap in de wereld van zoete wijnen uit Tokaj. De druiven voor deze wijn zijn aangetast door de botrytis, maar nog niet zo ingedroogd als dat van de aszu. De druiven zijn meer te vergelijken met die van Spätlese. De kleur van de late harvest is helder licht goudgeel. De geur is rijk aan aroma’s van rijp tropisch fruit, zoals ananas, passiefruit en licht honing, de smaak is zoet, maar ook fris en is elegant ondanks de 120 gram restsuiker. Dan volgt de Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni. Het jaartal 1413 refereert aan de eerste vermelding van Tokaji. Édes betekent zoet en Szamorodni is de aanduiding van de categorie. De druiven zijn meer ingedroogd dan die van de late harvest, maar minder dan die van de aszú. De druiven worden eind oktober, begin november, tros voor tros geoogst. De wijn die wordt uitgeschonken is uit het oogstjaar 2016 en heeft 1 jaar houtrijping gehad. De kleur is goudgeel, de aroma’s zijn complex; onder andere honing, gekonfijt fruit, sinaasappelschil, de wijn heeft een hoge concentratie aan zoet en frisheid, mooie balans en elegantie. 

Disznókő Tokaji Aszúen Eszencia

In de wereld van zoete wijnen blijft het zeer boeiend hoe deze zijn gemaakt en de Tokaji Aszú is daar, naar mijn idee, het ultieme voorbeeld van. Hoeveel zoete wijnen worden er op deze wijze gemaakt? Sinds de afschaffing van de 3 en 4 puttonyos in 2013 resteren nog de 5 en 6 puttonyos. De druiven voor de Tokaji Aszú worden in oktober, november druif voor druif geplukt. Het zijn volledig verschrompelde druiven. De aanduiding puttonyos staat voor een eenheid van 25 kilo druiven. De eerste Tokaji Aszú telt 5 puttonyos en is uit het oogstjaar 2010. De aszú druiven worden toegevoegd aan de droge wijn en wijn die nog aan het vergisten is. Na de inweking worden de aszú druiven langzaam geperst en vergist het sap verder. De Tokaji Aszú wijnen rijping minimaal 2 jaar in barriques van Hongaars eikenhout. Hoe meer puttonyos hoe hoger het gehalte aan restsuiker in de wijn. De Tokaji Aszú 5 puttonyos uit het oogstjaar 2010 is helder goudgeel van kleur en is breed in aroma en smaak: honing, marmelade, citrus, caramel en hout. In de smaak mineraliteit en frisheid. De balans is fascinerend, dit dankzij bodem en druivenras. Dan volgt de Tokaji Aszú 6 puttonyos uit het oogstjaar 2002, eveneens een houtlagering van 2 jaar. Deze 6 puttonyos wordt alleen in de beste jaren gemaakt. Ook hier een goudgele kleur en een complex aroma van caramel, toffee, gekonfijt fruit, appelstroop en kruidigheid. Ook hier blijft er frisheid in de mond en afdronk. De finesse en elegantie is bijzonder aangenaam. De afsluiter van de proeverij is de Eszencia uit 2007 en deze wijn is uitsluitend gemaakt van aszú druiven. Elke druppel Eszencia is het resultaat van druiven die door hun eigen gewicht het sap vrijgeven.  We hebben het dan over een suikergehalte van 600 tot 900 gram per liter. De kleur is goudbruin, het aroma doet denken aan gedroogd fruit, krenten, rozijnen, abrikoos, rijpe appels, peren, honing en licht iets van lijm. De wijn blijft minutenlang in je mond hangen, absoluut een bijzonder mooi product dat zonder twijfel behoort tot de “pleasure of purity”. Chris Alblas RV, wijnschrijver en aanbevolen wijndocent van de Wijnacademie