Uitreiking ‘Orden de Caballeros del Vino’ in Nederland

door | 26 jun 2019 | importeurs, Internationaal, Nieuws, Redactie

Bron beeld:  ICEX / fotograaf Nacho Calonge

Op 21 juni 2019 vond in de residentie van ambassadeur María J. Alonso van Spanje in Den Haag, de uitreiking plaats van de oorkonde van de tweede Nederlandse editie van de ‘Orden de Caballeros del Vino Español’.
 
Tijdens de uitreikingsceremonie waren rond de veertig genodigden uit de wijnwereld aanwezig, die mede werden ontvangen door Ana Yagüe, van de Afdeling Wijn van ICEX in Madrid, en door 

Eulalia Ortiz, Economische en Commerciële Raad van de Ambassade van Spanje.
 
De ‘Orden de Caballeros del Vino’ werd uitgereikt aan: 

  • Trini Balust, richtte in 1986 het bedrijf Cava Barcelona op en introduceerde wijnen uit Ribera del Duero en Cava op de Nederlandse markt. 

Ook heeft ze andere wijngebieden op de kaart gezet zoals Rueda, Toro, Rías Baixas en Somontano. Wijnen uit deze gebieden zijn tegenwoordig alom bekend in Nederland. 

  • Ahold Delhaize Wine Buying Center, werkt ten behoeve van Albert Heijn en Gall&Gall.  Op het gebied van wijn is dit bedrijf van grote betekenis voor de Spaanse wijn in Nederland. 

Denk bijvoorbeeld aan de rol die Albert Heijn vele decennia heeft gespeeld in de verkoop van Sherry-wijnen in Nederland. Ook heeft het bedrijf prominente Spaanse merken in de schappen staan. 

De prijs is uitgereikt aan Maarten Vreeswijk, Sourcing Manager wijnen, sherry en port, die deze namens Ahold Delhaize in ontvangst heeft genomen.

De ‘Orden de Caballeros del Vino’ is een prijs en erkenning die ICEX toekent aan personen die zich, ongeacht hun professionele activiteit, op een bijzondere manier hebben ingezet ten behoeve van de Spaanse wijnen 

in Nederland. De Ambassade van Spanje, Economische en Commerciële Afdeling, zal op deze wijze in opeenvolgende edities het werk erkennen van professionals in Nederland die zeer toegewijd zijn aan Spaanse wijn. 

Deze oorkonde wordt slechts in het Verenigd Koninkrijk, Rusland en  Nederland uitgereikt.

Over ICEX       
De Economische en Commerciële Afdeling van de Ambassade van Spanje behartigt de economische belangen van Spanje in Nederland. Het heeft een ICEX promotiecentrum, Foods and Wines from Spain (FWS), gespecialiseerd in de promotie van wijn en voedingsmiddelen. FWS voorziet de Nederlandse wijnwereld van informatie over Spaanse wijn en ontwikkelt ook campagnes voor Spaanse wijn in het algemeen, en voor bepaalde wijngebieden (Denominaciones de Origen) in het bijzonder. ICEX España Exportación e Inversiones (ICEX) helpt Spaanse bedrijven bij het realiseren van hun ambities op buitenlandse markten. 

Ook bevordert ICEX de buitenlandse investeringen in Spanje. ICEX is onderdeel van het Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme. 

WineParis Vinexpo 2023