In Arnhem starten wijncursussen voor beginners en gevorderden najaar 2019

door | 29 jul 2019 | Nieuws, Opleiding, Redactie

Cursus Wijnvignet/SDEN 1

Ben je een beginnende en geïnteresseerde wijnliefhebber en wil je graag meer over wijn weten, maar ook weer niet “to much”? Of werk je met wijn in een winkel of restaurant en wil je een klant of gast beter kunnen adviseren? Dan is deze wijncursus ideaal.

Deze basis wijncursus is een tweedelige wijncursus, gericht op het ervaren en genieten van wijn. Je krijgt basisvaardigheden hoe wijn te proeven en verder informatie over de productie van wijn, de belangrijkste druivenrassen en wijngebieden. Op beide cursusavonden proef je zes wijnen; de eerste avond wit en de tweede avond rood.

Je kunt afsluitend het basisdiploma Wijnvignet behalen, wat landelijk erkend is. Kortom een leuke en informatieve inleiding in de wijn die jezelf kunt volgen of aan iemand cadeau kunt geven. De cursus Wijnvignet is in company zeer geschikt voor horeca en supermarkten, maar ook voor een vriendengroep.

Deze cursus wordt gegeven op vrijdag 8 en 15 november 2019.

Cursus Wijnoorkonde/SDEN 2

Op donderdag 19 september a.s. staat de cursus Wijnoorkonde (SDEN 2 niveau) in de planning. Weet je al iets van wijn? Is wijn een boeiend product voor je?

Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap? Wil je beter leren proeven? 

Deze basiscursus neemt je in vijf avonden mee op reis door de fascinerende wijnwereld! Je leert herkennen wat je lekker vindt en komt meer te weten over de factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn, druivenrassen, vinificatiemethoden, etiketten, wijnwetgeving en wijngebieden. Kortom een cursus voor de beginnende professional of echte liefhebber.

Elke cursusavond bestaat uit een theoretisch en een proeftechnisch gedeelte; iedere cursusavond proef je minimaal zes wijnen. De te proeven wijnen zijn afkomstig uit de traditionele wijngebieden en de nieuwe wereld. Vanaf de tweede cursusavond wordt er gewerkt met geurflesjes. Herken je de geur van citroen, zwarte bessen of zoethout? Een leuke start om geuren gemakkelijker te herkennen.

Kijk voor alle data op www.wijncursussen.nl

Vooropleiding Wijnacademie/wijnbrevet/SDEN3

Op maandag 16 september a.s.” in Arnhem met de cursus Wijnbrevet (SDEN3 niveau).  

De cursus Wijnbrevet is vooral voor degenen die in restaurants en wijnwinkels werken, maar ook gepassioneerde wijnliefhebbers die nog meer van wijn willen weten en misschien de Wijnacademie als ambitie hebben.

Deze cursus bestaat uit acht avonden waarop uitgebreid wordt ingegaan op wijnbouw, wijnbereiding, wijnlanden en –gebieden en druivenrassen. Het belangrijkste in deze cursus is het leren proeven van wijnen, meestal wel 60 à 70 wijnen die geanalyseerd worden en op een deskundige wijze worden besproken.

Het is erg leuk om de verschillende rassen te leren herkennen en te weten waar ze veelal vandaan komen. Het cursusmateriaal omvat vele “wijnfeiten” en moet goed bestudeerd worden om dit diploma te halen. Met dit diploma kun je klanten in de wijnhandel en gasten in de horeca zeker een goed advies geven.

Kijk voor alle data op www.wijncursussen.nl

Wijnpluscursus

Wijnpluscursus 2019 – 2020

Nog beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Een cursus specifiek voor iedereen die al iets van wijn weet. Heb je al een wijncursus gevolgd, of op een andere manier kennis over wijn opgedaan, wat is er dan leuker om zo één keer per maand met andere wijnliefhebbers om tafel te zitten en één avond met Job de Swart, Master of Wine? Daarom is deze wijnpluscursus misschien wel iets voor jou! Zeven avonden in het cursusseizoen 2019 – 2020 met elke avond een ander thema. Ook is er aandacht voor de combinatie van Wijn & Spijs.

Programma wijnpluscursus 2019 – 2020 (dinsdagavonden)

1. 17 september: zoete -niet versterkte- wijnen. Er is een grote diversiteit aan de wijze waarop zoete wijnen worden gemaakt. Meest bekend zijn de zogenaamde “vin doux naturel” wijnen (wijnen waarbij de gisting is onderbroken door toevoeging van wijnalcohol). Deze avond echter geen VDN wijnen, maar wijnen waarvan er sprake is van edele rotting (zelfde werkwijze maar hoe smaakt dan een dergelijke wijn uit een ander gebied of van een ander druivenras) of waarvan de druiven bij -7 zijn geplukt of later aan de most zijn toegevoegd. 

2. 8 oktober: focus op rode wijnen uit Toscane. Er zal een fraaie opbouw zijn in de wijnen, waarbij de DOCG’s (zoals de Brunello en Vino Nobile) niet worden vergeten.

3. 5 november: wereldrondje pinot noir. We reizen de wereld rond om proefondervindelijk de verschillen te ontdekken tussen een pinot noir uit de Bourgogne en die uit bijvoorbeeld Central Otago of -dichterbij huis- Duitsland.

4. 21 januari: Georgië. Hier worden veel “orange” wijnen gemaakt. We gaan er uiteraard een aantal proeven, maar laten ons ook verrassen door andere -minder bekende- druivenrassen.

5. 10 maart: Oostenrijk. Uiteraard proeven we de grüner veltliner in verschillende stijlen, maar ook een aantal wijnen van de blauwe druivenrassen.

6. 14 april: Job de Swart, de derde Master of Wine van Nederland, neemt je deze avond mee naar Californië!

7. 19 mei: wijn en spijs (in principe is deze afsluitende cursusavond bij Kookkunsten in de kleine campus).

8. 9 juni is de reserve-datum

De kosten voor de cursus bedragen € 425,00 p.p./incl. BTW.

Vanaf heden kun je je voor deze “wijnpluscursus” aanmelden. Vol = vol (maximaal 12 deelnemers).

Zes cursusavonden starten om 20.00 uur en eindigen rond 22.30 uur. Deze worden gehouden in de cursuslocatie op het adres Beatrixstraat 44 te Arnhem.

Elke avond worden er 8 wijnen geproefd. De Wijn & Spijs avond start om 19:00 uur.

Meer informatie en aanmelding:

Chris Alblas, register wijndocent / vinoloog en aanbevolen docent van de Wijnacademie 

E-mail: alblas@svbe.nl

Mobiel: 06 – 28 24 28 13