logo WIJNJOURNAAL groen

La vendimia nocturna, de nachtelijke oogst in Rueda

door | 16 sep 2019 | importeurs, Internationaal, Nieuws, Redactie


Tussen zonsondergang en zonsopgang komt de oogst in het wijngebied D.O. Rueda op gang. Uitgestrekte wijngaarden met rijpe druiven staan de springen om geplukt te worden. En dat gebeurt midden in de nacht, in het maanlicht en wanneer de temperaturen dalen tot een aangenaam punt. Zowel voor mens als voor druif. 

Een van de meest besproken druivenoogsten in Spanje is die van D.O. Rueda. Niet alleen omdat de meeste druiven ’s nachts geplukt worden, de zogenaamde “vendimia nocturna”. Maar ook omdat de oogst machinaal gebeurt en onder het toeziende oog van geselecteerde kwaliteitsinspecteurs. Een proces wat tot in de kleine uurtjes van de nacht duurt om zo wijnliefhebbers weer te kunnen trakteren op frisse Rueda wijnen van topkwaliteit!

Twee factoren spelen een beslissende rol in deze kwaliteit. Enerzijds de machinale oogst. Hierdoor kunnen de druiven op basis van hun rijpheid en na keuring van de oenoloog per perceel geplukt worden. Het optimale moment van plukken en de kwaliteit van de druiven gegarandeerd. Daarnaast zet D.O. Rueda 80 toezichthouders in om tijdens de oogst de volgende aspecten nauwkeurig te controleren: de herkomst van de druiven, de productie per hectare, de hoeveelheid druif per wijnhuis en de kwaliteit van de druiven.

Anderzijds de “vendimia nocturna”. De lagere temperaturen minimaliseren het oxidatieproces van de druiven. Hierdoor behouden zij tijdens het oogsten hun aroma’s en de balans tussen de suikergehalte en zuurgraad. De oogst is eind Augustus van start gegaan met het plukken van de sauvignon blanc, een druivensoort met een kortere rijpingstijd. In de eerste week van september volgde de druivensoort verdejo, de parel van D.O. Rueda. 

Van de ruim 18.000 hectare wijngaarden bestaan 87% uit de verdejo variëteit. Deze druiven worden verwerkt tot wijnen van topkwaliteit die door de nachtelijke oogst hun kenmerkende frisheid behouden. Een van de redenen waarom D.O. Rueda leider is in witte wijnen met een D.O. in Spanje! 

Het aantal geplukte kilo’s wordt bijna dagelijks bijgehouden op www.dorueda.com. Op dit moment (11 september 2019) staat de teller op bijna 20 miljoen kilo druiven. Wij kijken al uit naar het resultaat van deze oogst, kijk je mee?

Meer nieuws

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...

Lees meer
SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...

Lees meer
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This