FAMILIE PUKLAVEC RUNT SLOVEENS WIJNHUIS MET EEN NEDERLANDS TINTJE

door | 6 okt 2019 | importeurs, Internationaal, Nieuws

Puklavec Family Wines verovert de wereld vanuit Tilburg

Puklavec Family Wines is één van de grootste wijn-producerende families van Europa. De liefde voor wijn begon in 1934, bij Martin Puklavec. Zijn visie: samen met zijn familie en lokale boeren de allerbeste wijnen maken. Zoon Vladimir en zijn gezin zetten met dezelfde passie de filosofie van hun (groot)vader voort. Inmiddels produceert de familie met twee grote wijnkelders zo’n vijf miljoen liter prijswinnende kwaliteitswijn per jaar die naar veertien landen wereldwijd wordt geëxporteerd. De mooie, no-nonsense en betaalbare wijnen van het familiebedrijf vind je over de hele wereld, gerund vanuit een klein kantoor in Tilburg.

Familie Puklavec
Martin Puklavecs kleindochter Tatjana en haar man Jan-Willem Lips runnen samen Puklavec Family Wines vanuit hun kantoor in Tilburg. Nu al zo’n tien jaar, waarin zij het familiebedrijf lieten uitgroeien tot een internationaal geroemd en prijswinnend wijnhuis. Een hele prestatie, als je weet dat het stel voor die tijd geen ervaring had in het maken van wijn. Tatjana’s grootvader Martin was in de jaren dertig oenoloog in Slovenië en beheerde wijnkelders in het wijngebied Jeruzalem Ormož. Nadat hij op jonge leeftijd stierf, werd de wijnproductie geregeld door een coöperatie van lokale wijnboeren. Tot Tatjana’s vader Vladimir in 2008 werd gebeld door een oude schoolvriend met de vraag of de familie de wijnkelders wilden terugkopen. Vladimir stond op het punt met pensioen te gaan, en had geen directe plannen om een nieuw avontuur aan te gaan. Maar een kijkje nemen bij de wijngaarden, dat kon geen kwaad.


Nieuw begin
In mei 2009 kochten Tatjana en haar familie de aandelen van de Sloveense coöperatie terug. Maar als nieuwe eigenaar van twee wijnkelders en vijf miljoen liter wijn hadden ze geen idee waar te beginnen. In september was de eerste oogst, dus haast was geboden. Tatjana gaf haar marketingbaan op en ging samen met Jan-Willem aan de slag. Ze namen een jonge wijnmaker met internationale ervaring in dienst en huurden een ‘master of wine’ in om de witte wijn frisser, fruitiger en voller van smaak te maken. De kelder werd gerenoveerd en er werd flink geïnvesteerd in technologieën om de kwaliteit op te krikken. Tatjana wist veel van marketing en communicatie en kon rekenen op haar mans expertise in het ontwerpen van etiketten, verpakkingen en het uiterlijk van winkels. Eén ding was zeker: Puklavec Family Wines moest omhelzend zijn, betaalbaar en voor iedereen toegankelijk, ook over de grens. Daarmee wilde de familie Puklavec de visie van grootvader Martin voortzetten: samen de mooiste wijn maken, om te delen met familie en vrienden.


No-nonsense kwaliteitswijn
In de traditionele wijnwereld vol etiquette pakt de familie Puklavec het nét iets anders aan. Mooie en no-nonsense kwaliteitswijnen die omhelzend, toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen. Je kunt moeilijk praten over wijn, maar voor Tatjana voegt dat niets toe aan de kwaliteit. Mensen bepalen zelf wel wat ze lekker vinden, is het idee. Of dat nu in Tilburg, New York of in Rio de Janeiro is. De gele kleur van het logo staat voor de zon, de lichte frisheid en voor de warmte die het wijnhuis uitstraalt. Een moderne benadering die de familie Puklavec toegankelijk maakt. Wie zich aansluit bij Puklavec Family Wines wordt regelmatig verrast met een leuke activiteit, om samen herinneringen te maken en mensen te verbinden.


Over Puklavec Family Wines
Puklavec Family Wines worden geproduceerd in Ljutomer-Ormož, een wijngebied in de regio Podravje in het noordoostelijke deel van Slovenië. Dit gebied biedt het perfecte microklimaat voor de druiventeelt. Het resultaat is elegante wijn, gemaakt met een compromisloze en gepassioneerde aandacht voor detail, balans en even expressief als het landschap van de glooiende wijngaarden. In samenwerking met zo’n driehonderd lokale boeren en 150 werknemers in de wijnkelder in Ormož en Ljutomer levert de familie Puklavec een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in deze relatief arme regio van Slovenië. Om een perfecte wijnkwaliteit te waarborgen, staat de familie Puklavec aan het begin van elke druif die wordt geplukt. Letterlijk, want de druiven op de Sloveense terrassen zijn ontoegankelijk voor machines en worden met de hand geoogst. Het wijnhuis won twee keer de prijs ‘supermarktwijn van het jaar

WineParis Vinexpo 2023