Architect Vincent Van Duysen ontwerpt Belgisch wijndomein Valke Vleug

door | 21 feb 2020 | importeurs, Internationaal, Nieuws, Redactie

LIEZELE / Na vier jaar van planten en bouwen opent vandaag Wijndomein Valke Vleug in Liezele bij Puurs-Sint-Amands haar deuren. De hedendaagse wijnhoeve is ontworpen door internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen. De online wijnboetiek Vinetiq, die gespecialiseerd is in cool climate wijnen, vindt er haar thuis én brengt in de loop van 2020 ook de eerste eigen wijnen van het domein op de markt.

Jongensdroom

Wanneer ondernemer Jan Van Lancker in 2016 tussen Mechelen, Antwerpen en Brussel een vervallen hoeve op de kop tikt, heeft hij nog geen plan. “Valke Vleug wordt geboren wanneer ik toevallig Pieter Raeymaekers tegen het lijf loop die de jongensdroom heeft om zelf wijn te maken”, vertelt Van Lancker. “De naam vond ik terug op een oud kadasterplan en verwijst naar het oorspronkelijk terroir.” Samen met wijnhandelaar Johan Stoffels lanceren Jan en Pieter meteen ook Vinetiq, de eerste online wijnboetiek van België, gespecialiseerd in cool climate wijnen. De droom van Vinetiq wordt echt werkelijkheid als Vincent Van Duysen hun thuis tekent.

Vlaamse aspergeboerderij hertekend

De oude aspergevelden achter de hoeve maakten plaats voor een wijngaard met 17.000 wijnstokken. De fundamentele aspecten van een Vlaamse boerderij en het concept van een vierkantshoeve werden als uitgangspunt behouden. Hij kiest voor sobere volumes, opgebouwd uit aardse materialen die de wijngaarden weerspiegelen.

Eerste wijndomein van toparchitect 

Voor Vincent Van Duysen is het de eerste keer dat hij een wijndomein tekent. Hij vertrekt daarbij vanuit de bodem en laat het terroir spreken. De architect verklaart zijn ontwerp: “Toen ik hier de eerste keer kwam, sprak het aardse aspect mij meteen aan. Ik wilde die Vlaamse traditie respecteren, maar wel op een hedendaagse manier. Beton in een bruingrijze kleur is de basis, het fundament van de gebouwen. Het donker hout is een verwijzing naar de structuren in houten schuren. Mijn aandacht gaat uit naar een puurheid in estethiek.”

Belgische experts verzameld

Valke Vleug is een uniek project voor België. Van Lancker kiest niet alleen voor een Belgische prijswinnende architect, maar selecteert ook enkele andere opvallende experts. Zo maakt diamantair Daniel De Belder eigenhandig monolithische tafels en houten objecten die passen bij het donkere dakgebinte en het interieur van Van Duysen. Kunstwerken voor de wijnhoeve koos Van Lancker zelf in de galerij van Axel Vervoordt. De gekozen stukken getuigen van een kracht en pure schoonheid die de architectuur ondersteunen.

Esthetiek & beleving in de wijngaard

Het wijndomein biedt naast wijn ook een goedgevulde agenda: proeverijen en rondleidingen, culinaire Chef’s Tables met o.a. Kobe Desramaults, maar ook muzikale avonden zoals het voorbije Vinetiq Live met Gabriel Rios en het in de steigers staande Vinetiq Classiq gecureerd door The Brussels Philharmonic. Bedrijven, organisaties en particulieren kunnen de luxueuze locatie ook boeken voor privé-evenementen.

WineParis Vinexpo 2023