Wine Expo Paris de nieuwe naam in 2021?

door | 25 feb 2020 | Internationaal, Nieuws, Redactie

In 2018 vond de eerste “cool climate” wijnbeurs plaats in Parijs. Een voorzichtige start wat in 2019 werd omgedoopt tot Wine Paris. Dit jaar beleefde de beurs een primeur doordat ook Vinexpo zich voegde bij Wine Paris. Twee verschillende organisaties weliswaar in 2020, maar wel op dezelfde datum en zelfde locatie in Parijs. Vanwege het grote succes is het te verwachten dat de samenwerking zal uitmonden tot een gezamenlijke organisatie in 2021 met een nieuwe naam.

Concurrentie voor ProWein

Met de gekozen datum in februari is deze beurs het eerste zakelijke evenement voor wijn en gedistilleerd. Een beurs die zich bevindt in Parijs met voldoende -betaalbare- hotels en een goede bereikbaarheid. Dit jaar namen 2800 exposanten deel aan de beurs en werden er 29.280 bezoekers geregistreerd, waarvan 1 op de 3 afkomstig buiten Frankrijk. De buitenlandse bezoekers waren afkomstig uit 126 verschillende landen. De beurs telde ook zeker zo’n 200 bezoekers, waaronder veel inkopers, uit Nederland. Deze gezamenlijke beurs betekent ook een boost voor de Franse wijnindustrie.

Masterclasses en proeverijen

Bezoekers van Vinexpo Paris en Wine Paris hadden de gelegenheid deel te nemen aan talloze proeverijen en masterclasses. Interessant was onder andere de proeverij bij het German Wine Institute met het thema: Icewine & Co en bij de stand van het Concours Mondial de Bruxelles: speedtasting wijnen uit de Chinese wijnregio Ningxia. Export directeur Christelle Chêne van Ningxia Xige Estate (www.xige-estate.com) gaf in 30 minuten een inkijkje in de wijnregio Ningxia.

Interessant was de bespreking van het nieuwe klassement van de Cru Bourgeois (zie apart artikel hierover op www.wijnjournaal.nl) en de verdieping in de Masterclass Loire over onder andere het effect van klonen op diverse terroirs. Evenals bij Vinexpo Bordeaux was er ook nu een speciale ruimte gereserveerd voor de WOW, world of organic wines. Niet georganiseerd, maar ook interessant was een stand met een overzicht van Armeense wijnen met toelichting van een aantal producenten. Diverse regio’s uit Frankrijk, zoals de Rhône, Elzas en Bourgeuil hadden overzichtsproeverijen georganiseerd. Vinexpo Paris en Wine Paris bieden zo bezoekers niet alleen gelegenheid om hun producenten te bezoeken, maar ook nieuwe wijnen te ontdekken en wijnthema’s uit te diepen.  

Deze eerste gezamenlijke beurs is een dermate groot succes de data voor 2021 al bekend zijn: 15 tot en met 17 februari 2021. 

Chris Alblas