Concours Mondial du Sauvignon 2020 in Blois (1)

door | 11 mrt 2020 | Internationaal, Nieuws, Op bezoek bij, Redactie

Record aantal inzendingen van 1100 wijnen

Van 5 tot en met 7 maart j.l. vond in Blois (Loire/Frankrijk) het 11de Concours Mondial du Sauvignon plaats. De eerste edities van het Concours Mondial du Sauvignon vonden plaats in Bordeaux en daarna reisde het naar Rueda, Graz en Friuli. In de Loire vond een eerdere editie plaats in 2013, ook toen was Blois de stad waar de proeverijen werden gehouden. Voor het 11de Concours waren 1100 wijnen uit 23 landen ingestuurd. De vallei van de Loire tekende met ruim 400 wijnen voor inzender nummer 1, daarna volgden Steiermark (Oostenrijk) en Bordeaux beiden met 116 wijnen. Friuli en Marlborough tekenden met ruim 70 en 50 inzendingen voor de vierde en vijfde plaats.  Binnen de Loire kon nog de volgende opsplitsing worden gemaakt: Touraine 162 wijnen, Puilly-Fumé 79 en Sancerre 74. De 75 juryleden vertegenwoordigden 20 nationaliteiten; vier juryleden waren afkomstig uit Nederland: Anne-Wies van Oosten, Barbara Verbeek, Hans van de Meeberg en schrijver dezes Chris Alblas, die dit jaar ook juryvoorzitter was.

Vier presentaties op dag van aankomst

Op de dag van aankomst werden er vier presentaties gehouden: David Cobbold toonde actuele cijfers van sauvignon blanc in de wereld. Daarna sprak Arnaud Immele over sulfietvrij wijn maken. Het werd al snel duidelijk dat deze wijnen meer aandacht van de wijnmaker vragen dan geen gebruik van sulfiet te maken. Vervolgens vertelde wijnmaker Benjamin Delobel wat je moet doen om een gouden medaille in het concours te krijgen. Dan gaat het om alle facetten van terroir tot botteling onder de loep te nemen. De vierde spreker, Thierry Michaud, voorzitter van de AOP Touraine, heette iedereen welkom en wenste alle juryleden een goede tijd toe in Touraine. Na deze presentaties konden de aanwezigen genieten van de welkomsthapjes en wijnen proeven van eerdere edities en extra toegevoegd rode wijnen uit de regio, dit alles in het Mercure hotel van Blois waar de juryleden waren ondergebracht. De witte wijnen uit Touraine zijn 100% sauvignon blanc en toonden veel frisheid. Witte Touraine wijnen zijn zeer geschikt om als aperitief te drinken.   

Aantrekkelijk programma

Op vrijdagochtend waren alle juryleden van half negen tot half een bezig met het beoordelen van de wijnen in “La Halle aux Grains”. Daarna volgde de lunch (waarbij ook wijnmakers aanwezig waren) en daarna werd het biologisch werkende Domaine Sauvète bezocht in de AOP Touraine Chenonceaux. Deze AOP bestaat sinds 2011.

Extra aantrekkelijk bij deze proeverij was dat er ook andere producenten uit deze AOP aanwezig waren. Nadien was het genieten bij de lokale chocoladeproducent Max Vauché. In de avond vond het diner plaats in Château Chambord. We werden niet alleen verrast door een heerlijk diner, maar nog meer door een spectaculair vuurwerk met geweldige muziek. Op Facebook heeft Barbara Verbeek een prachtige impressie van dit vuurwerk geplaatst. 

Op zaterdagochtend was het uiteraard voor iedereen weer circa veertig wijnen proeven, lunchen en na een paar uren vrije tijd op naar Domaine Plou et Fils. Een groot familiebedrijf (100 ha) dat in conversie is naar bio. Daarna vond het galadiner plaats in het prachtige château van Amboise. Een grote eer om in deze prachtige châteaux van Chambord en Amboise een diner te hebben. 

Twee dagen jureren

Het panel waar ik dit jaar deel van uitmaakte kreeg de eerste dag veertig wijnen te proeven. De eerste serie (tien wijnen) waren afkomstig uit de regio Touraine en grotendeels van het oogstjaar 2019. Over het algemeen correcte wijnen met een paar uitschieters. Daarna volgde Bordeaux 2019 met een serie van elf wijnen. Ook Bordeaux gaf een gemengd beeld met ook zeker een aantal uitschieters. De derde serie was afkomstig van de AOP Sancerre en allen uit het oogstjaar 2019. De meeste wijnen vielen bij het panel goed in de smaak. De afsluitende acht wijnen kwamen uit Südsteiermark. Hier was een grote variatie aan scores.

Ook op de tweede dag stonden er veertig wijnen op de lijst om te proeven. De eerste van de elf wijnen waren afkomstig uit Languedoc-Roussillon en de meesten uit het oogstjaar 2019. Over de hele linie was dit een matige serie. Daarna volgden acht wijnen uit Italië: Friuli Venezia Giulia, zowel uit het oogstjaar 2019 als 2018. In deze serie was het panel een aantal keren zeer opgetogen over de kwaliteit van de wijnen. Na deze serie volgden tien wijnen uit Nieuw Zeeland – Marlborough. Over het algemeen zeer correctie wijnen met ook zeker een aantal schoolvoorbeelden van sauvignon blanc. Ook de tweede dag werd afgesloten met een serie wijnen uit Südsteiermark. De elf geproefde wijnen gaven van het oogstjaar 2019 een zeer wisselend beeld.

Op 16 maart a.s. worden de resultaten gepubliceerd op: www.cmsauvignon.com

Chris Alblas RV, wijnschrijver en wijndocent www.svbe.nl

(1)= eerste artikel

WineParis Vinexpo 2023