Concours Mondial du Sauvignon 2020 in Blois (2)

door | 12 mrt 2020 | importeurs, Internationaal, Nieuws

Touraine: wijnen uit de vallei van de Loire

De wijngaarden van de Loire zijn te vinden in het noordelijke deel van Frankrijk. Ze tellen ruim 57.000 hectare en liggen langs de oevers van de Loire en haar zijrivieren. De productie bestaat uit 41% wit, 24% rosé, 21% rood en 14% mousserende wijn. De Loire is onder te verdelen in de gebieden: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine en Centre-Loire. De Romeinen startten in de 5de eeuw na Chr met wijnbouw in de Loire. De vallei van de Loire was eeuwenlang geliefd door de koningen van Frankrijk.

Verbetering in de wijngaard en de wijnkelders is toe te schrijven aan de kloosterorden. In de 16de eeuw groeide de productie door een koninklijk verbod om in de omgeving van Parijs wijn te maken. In de 17de eeuw begon de export naar Engeland en Nederland. Een eeuw later startte de wijnbouw in de meer landinwaartse gebieden van de Cher, dichtbij Thésée, Montrichard en Chenonceaux.  Côt, gamay en cabernet franc waren in die periode meest voorkomende druivenrassen. Aan het eind van de 19de eeuw werden ook hier de wijngaarden aangetast door de phylloxera. De 20ste eeuw luidde het begin in van de sauvignon blanc, een nieuw ras voor de regio. 

AOP Touraine: 5000 ha

De AOP “Touraine” bestaat sinds 1953, maar vanaf 1939 vielen de wijngaarden al onder een AOP namelijk die van “Coteaux de Touraine”. De wijngaarden zijn ruwweg gelegen tussen Tours en Blois met Amboise als middelpunt.  De wijngaarden spreiden zich uit over maar liefst 143 dorpen en het klimaat wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. De AOP Touraine telt 5000 ha wijngaarden en 650 wijnmakers. De wijngaarden bevinden zich in het zuidwestelijke deel van het Bassin Parisien. Deze 5000 ha wijngaarden kennen een diversiteit aan bodemsoorten: “bournais perrucheux” (klei met vuursteen en zand), “perruches” (vuursteen en klei), “Aubuis” (klei, leem, kalk en hoger gelegen) en “gravierse” (meer alluviaal).  De gemiddelde jaarlijkse opbrengst bedraagt 220.000 hectoliter, daarvan blijft 80% in Frankrijk en 20% wordt geëxporteerd. Touraine telt 5 gebieden met een eigen AOP: Touraine-Amboise, Touraine-Azay-le-Rideau, Touraine-Chenonceaux, Touraine-Mesland en Touraine-Oisly. De vier belangrijkste druivenrassen zijn: sauvignon blanc, gamay, côt (malbec) en cabernet franc. Meer dan de helft van de productie bestaat uit witte wijn (59%), daarna volgen rood (22%) en rosé (8%). De productie van mousserende wijn bedraagt de overige 11%. Meer informatie is te vinden op www.vintouraine.com

Chris Alblas RV, wijnschrijver, jurylid en wijndocent www.svbe.nl

(2) = het tweede verhaal over het Concours Sauvignon Blanc in Blois 2020