Actieve gletsjers en seksuele verwarring in de wijngaard: De duurzame en innovatieve projecten van wijnhuis Viñas del Vero

door | 13 dec 2020 | Internationaal

Dat Viñas del Vero op duurzame wijze werkt is niks nieuws; al 40 jaar lang zet het Spaanse wijnhuis uit Somontano zich op allerlei manieren in voor bescherming van de natuur. Zo vervangen ze zoveel mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen voor natuurlijke alternatieven en hebben ze complete parken met zonnepanelen aangelegd voor groene energie. En ook buiten de wijngaarden investeert het wijnhuis in biodiversiteit en milieu. In dat kader introduceert Viñas del Vero haar nieuwste project: VIDAS.

In de voetstappen van de gletsjer

Viñas del Vero – onderdeel van Gónzalez Byass – steunt met VIDAS lokale initiatieven op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Met oog op het bouwen aan een betere wereld, steunt het wijnhuis steeds een onbekend project geleid door enthousiastelingen die zich volledig hebben toegelegd op de bescherming van de omgeving. De eerste in lijn heet ‘Following the footsteps of the Glacier’ en is – niet geheel toevallig – gelanceerd op International Mountain Day (11 december 2020). Het initiatief draait om het behouden van de actieve gletsjer op de Cotiella-berg, die – net als Viñas del Vero – gelegen is in de uitlopers van de Pyreneën. De local heroes achter dit concept doen al jaren onderzoek met als doel de gletsjer open te kunnen stellen voor bezoekers. Hiermee hopen ze bewustwording te creëren voor de natuur én voor de drastische klimaatverandering; een direct gevaar voor de gletsjer.   

VIDAS gaat over leven

Het project Vidas heeft een dubbele betekenis. ‘Vid’ is wijnstok in het Spaans en ‘vida’ betekent ‘leven’. Die laatste gaat over de bredere zin van het woord maar verwijst ook naar leven in de vorm van mensen, en de goede maar ook slechte invloed die zij hebben op de omgeving.

 
Seksuele verwarring in plaats van chemicaliën

Viñas del Vero wil goede wijn maken, met zo min mogelijk impact op de natuur. Er worden zoveel mogelijk alternatieven gebruikt voor chemische bestrijdingsmiddelen. Zo worden insecten als de druivenverwoestende wijngaardmot niet platgespoten, maar in verwarring gebracht. Seksuele verwarring, wel te verstaan. Er wordt een vrouwelijk hormoon in de wijngaarden gespoten waardoor de mannetjesmotten in de war raken en géén vrouwtje kunnen vinden – en zich dus niet voortplanten.

Groene energie en minder waterverbruik

Voor een beetje innovatie deinst het wijnhuis zeker niet terug. Zo worden sensoren en satellieten ingezet om zo effectief mogelijk te irrigeren, waardoor het waterverbruik aanzienlijk wordt verminderd. Ook is Viñas del Vero een grote speler in REWIND, een samenwerking met andere wijnhuizen ten behoeve van groene energie in de wijnbouw.

Wine Family of the Year

Gaat dit alles ten koste van het wijnmaken? Integendeel! Gezonde natuur betekent gezonde druiven, en dat proef je terug in de wijn. En daarmee zit het wel snor. Niet voor niets is Viñas del Vero (Gónzalez Byass) uitgeroepen tot ‘Wine Family of the Year 2020’.