logo WIJNJOURNAAL groen

Bordeaux focust op meer precisie dankzij technische hulpmiddelen

door | 21 apr 2018 | Nieuws, Opleiding

Afgelopen week nodigde L’Ecole du Vin de Bordeaux wijnprofessionals en ook liefhebbers uit voor een “bijpraatsessie” over Bordeaux in het nieuwe restaurant van Peter Lutte aan de Amsteldijk in Amsterdam: ARC. by Lutte

In Nederland zijn er momenteel twee geaccrediteerde Bordeaux Wine Educators, te weten: sommelier Edwin Raben (www.edwines.nl) en Master Vini Fransbert Schermer (www.vinsinspiration.com). Deze gepassioneerde docenten zijn onlangs opnieuw naar Bordeaux geweest om hun kennis over het wijngebied op te frissen en om hun 4-jarige accreditatie te verlengen. Ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in het wijngebied en zijn in staat om hun kennis over te brengen op wijnliefhebbers en -professionals (sommeliers, chefs, slijters, winkelpersoneel of amateurs).Ze  beschikken over verschillende soorten lesmateriaal voor elke doelgroep.

Bordeaux eerder op dronk

Edwin Raben was in Amsterdam en toonde de aanwezigen de ontwikkelingen in Bordeaux. Minder oppervlakte, een daling van 6000 hectare de afgelopen jaren, en een toegenomen schaalvergroting. Ook worden er meer geavanceerde technische middelen ingezet om de werkzaamheden en kwaliteit te verbeteren. Satellietbeelden helpen de producenten bij het juiste moment van de oogst. Daarnaast worden percelen met dezelfde rassen, maar met een andere terroir apart van elkaar vergist. Techniek ondersteunt in toenemende mate het wijnmakersteam. Wijnbouw in Bordeaux wordt meer high tech dan ooit tevoren. Er wordt meer onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid en ook naar de klonen, zeker nu het klimaat zonder enige twijfel verandert. Verschuivingen in temperatuur en beschikbaarheid van water. Ook vinificatiemethoden worden onder de loupe genomen, want consumenten willen wijnen die eerder op dronk zijn.

Bordeaux genot aan tafel

Na de inleiding van Edwin Raben was het tijd voor een smaakvolle lunch, uiteraard begeleid door wijnen uit Bordeaux. Het aperitief, Crémant de Bordeaux Blanc, brut, cuvée Prestige werd op het terras van het restaurant genuttigd. Daarbij werden geserveerd : cracker van lijnzaad en Parmezaan, tortilla met relish en marshmallow mocco met curry en kokos. Bij het voorgerecht : koudgerookte kabeljauw met peer, limoen en postelein werd een zeer mooie witte wijn uit Pessac-Léognan geserveerd uit het oogstjaar 2014 van Château de France. Schitterende balans en subliem aansluitend bij het gerecht. Daarna volgde : smokey entrecôte met portobello, rozenbottel, daslookschuim en kalfsjus. Bij de gerecht werd uit 2011 een Lalande de Pomerol geschonken van Château Bourseau. Frisse, opwekkende rode wijn. Afsluitend kwam een proeverij uit Azië op tafel : gember, wordt, kaffir en pandanblad. Hierbij werd een prachtige, subtiele wijn uit Sauternes geschonken : 2009 Château Pascaud Villefranche. Topper !

Bordeaux verdient het om veel vaker aan tafel geschonken te worden, want het zijn op en top maaltijd begeleiders.

Chris Alblas

Meer nieuws

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...

Lees meer
SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...

Lees meer
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This