WOSA SOMMELIER CUP 2013 VOORRONDE IN AMSTERDAM

door | 16 jun 2013 | Nieuws, Opleiding

Jasper van den Hoogen

WOSA SOMMELIER CUP 2013 VOORRONDE IN AMSTERDAM: Joachim Bauwens en Jasper van den Hoogen winnen tickets voor finales in Zuid-Afrika.

In navolging van de succesvolle eerste Sommelier Cup in 2010, organiseert Wines of South Africa (WOSA) opnieuw een competitie onder sommeliers van 12 verschillende landen, om de sommelier te vinden met de beste kennis van Zuid-Afrikaanse wijn.

De finales zullen plaats vinden in de Kaapprovincie in oktober 2013, zo werd onlangs bevestigd door Su Birch, CEO van WOSA. Ze zei daarbij dat de wijnen van Zuid-Afrika steeds meer gewaardeerd worden door kenners om hun kwaliteit, diversiteit en originaliteit, en dat ze wereldwijd vele prijzen winnen. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat Zuid-Afrika recentelijk door meerdere invloedrijke wijncritici is genoemd als het meest boeiende wijnland van de Nieuwe Wereld”, aldus Birch.

Ze voegde er verder nog aan toe dat marktonderzoek van Euromonitor erop gewezen heeft dat de verkoop van wijn in de horeca in de landen waar de voorrondes van de WOSA Sommelier Cup worden gehouden in de komende vijf jaar met 31% zal stijgen tot 5 miljard liter in 2018. “Daarom wordt het voor ons steeds belangrijker om met sommeliers te werken, want zij behoren tegenwoordig tot de meest invloedrijke wijnprofessionals. Ze hebben in bepaalde delen van de wereld, zoals in de V.S., in Europa en delen van Azië bijna de status van celebrity bereikt, als eigenaren van toprestaurants en met wijnen onder eigen label”.

Er vinden voorrondes plaats in de V.S., Canada, Engeland, Duitsland, Zweden, Finland, Noorwegen, Rusland, China en in Hong Kong, waar ook sommeliers uit overige Aziatische landen welkom zijn.

Groep Sommelier Cup NL en BE The Grand

En op maandag 10 juni was het de beurt aan Nederland en België. De wedstrijd had plaats in Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, waar 15 Nederlanders en drie Belgen om de hoofdprijzen streden: twee tickets (één namens België en één namens Nederland) naar de eindronde in Zuid-Afrika.

De wedstrijd bestond uit een proeftechnische test en een theoretische test. Eerst kregen de deelnemers, waaronder vele sommeliers van bekende restaurants uit Nederland en België, zes wijnen te proeven, waarbij werd gevraagd naar het druivenras, de herkomst, het oogstjaar, het alcoholpercentage, de producent en een proefnotitie. Vervolgens moesten twintig theorievragen (multiple choice) worden beantwoord.

De winnaars werden tijdens de lunch in restaurant Bridges bekend gemaakt door Sara Channell, namens WOSA verantwoordelijk voor de Benelux. Van de Belgische deelnemers ging Joachim Bauwens, sommelier van restaurant Bacchus in Aalter, er met de hoofdprijs vandoor, voor Wesley Noë van Wijnspeciaalzaak De Wijngaard in Brugge en David de Borger van restaurant Gulden Anker in Mechelen. Bij de Nederlanders won Jasper van den Hoogen, die een thuiswedstrijd speelde; hij is sinds mei 2012 chef sommelier bij Sofitel Legend The Grand. Hij bleef Arjen Pleij, food & beverage manager bij Kasteel Engelenburg in Brummen, en Lotte Wolf van restaurant Oud Sluis voor. Zeer binnenkort kunt u interviews lezen met de twee winnaars op www.wosa.nl. Overigens gingen de nummers twee, Wesley Noë namens België en Arjen Pleij dus namens Nederland, niet met lege handen naar huis; zij mogen in september 2013 op uitnodiging van WOSA naar The Beautiful South in Londen (www.thebeautifulsouthtasting.com), een gezamenlijke wijnbeurs van Zuid-Afrika, Argentinië en Chili.

Joachim Bauwens namens België en Jasper van den Hoogen namens Nederland gaan dus in oktober naar Zuid-Afrika voor de eindronde van de WOSA Sommelier Cup 2013. Daar zullen ze eerst maar liefst een week lang de wonderschone Zuid-Afrikaanse wijngebieden bezoeken, de beste producenten ontmoeten en eten in veel van ‘s lands meest gerenommeerde restaurants, alvorens aan te treden in de finales. Die vinden plaats in het luxueuze Grand Roche Hotel ***** & Restaurant in Paarl.

De jury van de finales zal onder andere bestaan uit Master Sommelier Ronan Sayburn uit Engeland, hoofd van de wijnafdeling van de prestigieuze Dorchester Collection UK; Totte Steneby, voormalig winnaar van zowel de Zweedse als de Scandinavische kampioenschappen voor sommeliers en jurylid bij de Decanter World Wine Awards; Neil Grant, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Sommelier Association (SASA); Higgo Jacobs, lid van het proefteam van de beroemde Platter-gids (Platter’s South African Wine Guide; dé gids voor Zuid-Afrikaanse wijnen); en Jörg Pfützner, ook lid an het proefteam van de Platter-gids en als ex-sommelier van het beroemde Kaapse restaurant Aubergine lid van SASA.

Voor meer informatie over de competitie kunt u kijken op www.wosasommeliercup.co.za, om updates te volgen check #sommcup op Twitter. En blijft u vooral ook kijken op www.wosa.nl voor de interviews met de winnaars van de WOSA Sommelier Cup voor België en Nederland: Joachim Bauwens en Jasper van den Hoogen.