Nieuwe RegisterVinologen nemen trots diploma in ontvangst

door | 11 sep 2013 | Nieuws, Opleiding

Wijnacademie

Het jaar 2013 levert in totaal 84 vinologen op: 46 nieuwe Vinologen hebben in maart 2013 hun diploma in ontvangst genomen tijdens een feestelijke ceremonie in Karel V in Utrecht. Afgelopen maand zijn hier nog weer 38 geslaagden bijgekomen, de diploma uitreiking vindt plaats in Het Bergpaviljoen te Amersfoort. Zo’n pittige studie slaagt alleen als je hart en ziel erin weet te leggen. Dat deden alle deelnemers, van wie de meesten in de wijnbranche werkzaam zijn.

Elk jaar starten ongeveer 130 deelnemers aan de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie, de hoogste Nederlandse wijnopleiding. De meeste Vinologen zijn wijnprofessionals, zij werken in een slijterij, in de horeca, voor een importeur en/of geven proeverijen. Toch is voor deze professionals de Vinologenopleiding geen kleinigheidje: dat betekent een jaar of langer van flink studeren. Des te trotser zijn de nieuwe Vinologen op hun diploma. En terecht: tussen 20.000 mensen werkzaam in de wijnbranche onderscheiden de Geregistreerd Vinologen zich door hun brede kennis, hun bekwaamheid in het proeven en enorme passie voor alles wat met wijn te maken heeft.

Feestelijke uitreiking

Tijdens de officiële uitreiking worden de trotse examenkandidaten één voor één naar voren geroepen om hun diploma in ontvangst te nemen. Allemaal worden ze persoonlijk toegesproken door opleidingsmanager Klazien Vermeer en Gerhard Horstink, voorzitter van de examencommissie.

DSC_7184

Diploma is binnen

Bijna alle nieuwe vinologen hebben hun hart gevolgd, zij werken in de wijn. Sommigen geven proeverijen aan consumenten, anderen kopen wijn in voor grote wijnbedrijven, schrijven professioneel over wijn of zijn verantwoordelijk voor wijn in gastronomische restaurants. Een bijzondere examenkandidaat is Alexandra Pouderoyen, al jaren verantwoordelijk voor de inkoop van wijnen bij Plus Supermarkten. “Vervelend als mensen me vroegen of ik eigenlijk al Vinoloog was,” zegt ze als ze haar diploma in ontvangst neemt. “Dat is nu voorbij, het diploma is binnen.”

RegisterVinoloog

Vanaf de start van de opleiding veertig jaar geleden zijn 1.874 vinologen gediplomeerd. Sinds 2004 krijgen de geslaagden bij hun diploma nóg een officieel certificaat, zij worden geregistreerd als RegisterVinoloog. Na tien jaar worden de RegisterVinologen opgeroepen voor een herexamen om deze titel te behouden. Het is dus zaak om de wijnkennis op peil te houden, houdt Ron Andes, voorzitter van de Wijnacademie, de nieuwe vinologen voor.