LA BOUITTE en PAVILLON LEDOYEN met drie sterren onderscheiden in de MICHELIN gids Frankrijk 2015

door | 3 feb 2015 | Boeken en films, Internationaal, Nieuws

GM France_2015_3D

De nieuwe editie van de MICHELIN gids is vanaf 6 februari beschikbaar op de verkooppunten en toegankelijk via de digitale media
De selectie van de MICHELIN gids wordt dit jaar verrijkt met twee nieuwe ***
restaurants. In La Bouitte, Saint Martin de Belleville (73), bieden de chef koks René et
Maxime Meilleur een uitermate verfijnde en authentieke Savoie keuken aan die recht doet aan de streekproducten. Autodidact René Meilleur heeft dit unieke restaurant zelf gebouwd.
“De keuken van de familie MEILLEUR, verankerd in de identiteit en in de geschiedenis van de Savoie, is een waar eerbetoon aan het erfgoed van de regio en aan de levenskunst,” zo verduidelijkt Michael ELLIS (internationaal directeur van de MICHELIN gids). “De culinaire ervaring die men bij de familie MEILLEUR ondergaat, is de reis waard. De gerechten zijn nauwkeurig, gul en opmerkelijk creatief. La Bouitte betekent in het dialect van de Savoie “klein huisje”. René en Maxime MEILLEUR zetten samen met hun echtgenoten echter een keuken neer van het hoogste niveau.”

In Parijs wordt Le Pavillon Ledoyen, waar chef kok Yannick ALLENO de scepter voert, eveneens met *** onderscheiden. Volgens Michael ELLIS “beoefent Yannick ALLENO zijn kunst momenteel onmiskenbaar aan de top. De zeldzame vakbekwaamheid en beheersing waarmee hij zijn gerechten maakt, getuigen van een uitzonderlijke
volwassenheid. Hij is een chef die uitblinkt op deze mythische en met geschiedenis beladen plek. Zijn keuken, die zijn kracht mede ontleent aan de reflecties op sauzen en aan de extracties, is een lofzang op de waarden van de Franse verfijnde kookkunst en daarbij resoluut naar de toekomst gericht.”
De 2015 selectie is verder uitgebreid met 7 nieuwe **restaurants: La Grand’ Vigne in
Martillac bij Bordeaux (33), L’Auberge du Cheval Blanc in Lembach (67), Le Neuvième Art in Lyon (69), Casadelmar in Porto-Vecchio (2A), Alain Ducasse au Plaza Athénée, en LaTable de Lancaster, beiden in Parijs, en tot slot L’Atelier d’Edmond in Val d’Isère (73).
Met 30 nieuwe * restaurants buiten het Ile-de-France en 7 daarbinnen, laat deze nieuwe
editie van de MICHELIN gids opnieuw een buitengewone rijkdom en dynamiek van de
Franse regio’s zien. Dankzij de gulle terroirs en een diversiteit die uniek is in de wereld,
hebben de inspecteurs van de MICHELIN gids mooie restaurants van een opmerkelijke
kwaliteit opgespoord. Soms zelfs in heel kleine plaatsjes zoals Clair de la Plume in Grignan (26), een dorp met nauwelijks meer dan 1.600 inwoners, en Tables de Gaspard in Saint Crépin (5) dat 1.300 inwoners telt. Dit laatste adres is het bewijs dat een kwalitatief goede sterrenkeuken gepaard kan gaan met een bescheiden prijs. Het serveert een eenvoudige keuken met producten van de markt en was tot nu toe onderscheiden met een Bib Gourmand, net als restaurant Mia in Montpellier.
Evenals vorig jaar, is het de jonge generatie die de Franse keuken verder de toekomst in
voert. Verschillende jonge chef koks behaalden hun eerste ster. Onder hen Ludovic TURAC, 26 jaar en aan het hoofd van restaurant Une Table au Sud in Marseille (13), en Joël PHILLIPS, 27 jaar en aan het roer bij Esprit Terroir Strasbourg (67).
De inspecteurs van de MICHELIN gids zijn altijd op zoek naar nieuwe adressen en
bijzondere pareltjes. Ze testen dagelijks door het hele land allerlei gelegenheden (brasseriën, kleine eethuisjes en grote restaurants) en diverse soorten keukens (Frans, Italiaans, Aziatisch, modern, streekgebonden…). Daarbij zijn ze anoniem: ze gedragen zich als gewone klanten en betalen altijd hun rekening. Maar het zijn professionals die elk bord
beoordelen aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de gebruikte producten, de
persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijskwaliteitverhouding, en de consistentie. De beste keukens krijgen een Bib Gourmand of een ster. Deze onderscheidingen berusten enkel op de kwaliteit van de keuken en worden altijd door de inspecteurs gezamenlijk toegekend. Comfort en service worden apart aangegeven.
Al meer dan een eeuw lang vereenvoudigt de reeks MICHELIN gidsen het leven van
reizigers door hen een selectie aan te bieden van de beste restaurants, hotels, en
gastenkamers over de hele wereld. Momenteel zijn er 23 MICHELIN gidsen die 23 landen op 3 continenten omvatten.
De MICHELIN gids Frankrijk 2015 is vanaf vrijdag 6 februari te koop voor een prijs van
€ 25,50. Deze nieuwe editie bevat 8.459 adressen waaronder 4.082 hotels en 4.377
restaurants.
609 sterrenrestaurants waaronder
26 ***restaurants, waaronder 2 nieuwe
80 ** restaurants, waaronder 7 nieuwe
503 * restaurants, waaronder 37 nieuwe
 646  MICHELIN  restaurants, waaronder 102 nieuwe
Volg de MICHELIN gids op Twitter! Elke dag delen de inspecteurs op Twitter hun
ontdekkingen, tips en favorieten. Ze zijn te volgen op @guideMichelinFR.