Geweldig resultaat voor ProWein 2016

door | 17 mrt 2016 | Internationaal, Nieuws

ProW

Het succes van ProWein is ongeslagen. Van 13 tot en met 15 maart 2016 kwamen wederom meer exposanten en bezoekers van over de hele wereld naar de internationale toonaangevende beurs voor de wijn- en gedistilleerdbranche naar Düsseldorf. Meer dan 55.000 vakbezoekers kwamen informatie inwinnen bij de stands van 6.200 exposanten, plaatsten orders en maakten gebruik van het veelzijdige vakprogramma. Inmiddels komt de helft van alle bezoekers uit het buitenland naar Düsseldorf. Voor alle wijnliefhebbers vond de 10e editie van ProWein goes city met talrijke wijn-evenementen in en om Düsseldorf plaats.

ProWein is in haar omvang en veelzijdigheid wereldwijd uniek. Bij geen ander evenement is er een zo breed en internationaal aanbod. Tijdens de afgelopen editie van ProWein waren alle relevante wijnregio’s van deze wereld in Düsseldorf verzameld, waaronder ook talrijke marktleiders uit Europa en van Overzee. Tot de grootste exposerende landen behoorden dit jaar Italië (1.500), Frankrijk (1.300), Duitsland (1.000), Spanje (550), Oostenrijk (320), Portugal (300) en Overzee (600). Daarbij kwamen rond de 420 exposanten uit 30 landen met hun bijzondere gedistilleerd-producten. In totaal waren er exposanten uit 59 landen aanwezig.

Dit aanbod trok meer dan 55.000 vakbezoekers naar Düsseldorf. Dat komt neer op een groei van circa zes procent ten opzichte van de editie van een jaar eerder (2015: 52.000 vakbezoekers uit 123 landen). Daarbij ontwikkelt ProWein zich steeds meer als een mondiaal topevenement: de bezoekers kwamen dit jaar uit 126 verschillende landen. Iedere tweede bezoeker kwam vanuit het buitenland naar Düsseldorf. De grootste bezoekerstoename kwam voor rekening van de Overzeese landen, en dan met name uit Azië. Over het algemeen zet de trend door dat ProWein vooral bezoekers met een hoge mate van beslissingsbevoegdheid aantrekt: meer dan 70 procent van de bezoekers kwam uit het top- en middenmanagement. Ook bij het beoordelen van het beurssucces werden er goede cijfers gegeven: vijftig procent van de bezoekers bevestigde nieuwe leveranciers te hebben gevonden en twee derde ging met bruikbare informatie over trend en noviteiten huiswaarts. Bijna 96 procent heeft zijn beursbezoekdoelen volledig bereikt. “Deze cijfers tonen overduidelijk aan dat ProWein ’s werelds belangrijkste business-platform voor de branche is. Hier gaan de beursbudgetten heen. En ook voor de grote, prestigieuze wijngaarden is ProWein inmiddels een vaste afspraak in hun agenda geworden,” vat Hans Werner Reinhard, directeur van Messe Düsseldorf, het succesvolle verloop van ProWein 2016 samen.

Siobhan Thompson, CEO van Wines of South Africa (WOSA) bevestigt deze uitspraak: “ProWein is de belangrijkste vakbeurs voor onze Zuid-Afrikaanse producenten – vooral vanwege haar mondiale betekenis. ProWein biedt ons de gelegenheid om met alle belangrijke aanspreekpartners uit de hele wereld in contact te treden. Dat is ook dit jaar weer bevestigd.”

Monika Reule, directeur van het Deutsche Weininstitut (DWI) sluit zich hier bij aan: “Vanuit het oogpunt van de Duitse exposanten is de afgelopen editie van ProWein heel succesvol verlopen. ProWein heeft opnieuw getoond dat ze ’s werelds toonaangevende wijnvakbeurs is. Vooral de kwaliteit van de nationale en internationale bezoekers werd alom geprezen.”

Vakprogramma

ProWein werd ook dit jaar vergezeld door een veelzijdig vakprogramma. Meer dan 300 events werden direct op de stands van de exposanten of in het centrale ProWein  Forum aangeboden. Daarnaast waren er verschillende proeverijen – bijvoorbeeld in de Champagne Lounge of bij de selectie van MUNDUS VINI. De speciale tentoonstelling ‘same but different’ toonde bij haar tweede editie wederom nieuwe, ongebruikelijke manieren van wijnproductie, respectievelijk van het op de markt brengen van wijn. In de FIZZZ Lounge werden lichte, maar daarom niet minder smakelijke shim cocktails gemixt en als nieuwe trenddrankjes gepresenteerd. Ook dit werd door de bezoekers met zeer goede cijfers gewaardeerd. Zij waren uitermate tevreden met het aanbod van ProWein.

ProWein goes city

Na afloop van de beursdagen kwamen ook alle wijnvrienden in en rond Düsseldorf aan hun trekken. Het programma ProWein goes city vierde het 10-jarig jubileum met vele bijzondere events. Of het nu ging om wijnmenu’s, kook-clinics, bottle party’s of kunstexposities – voor iedere wijnliefhebber was er iets voor zijn of haar gading.

ProWein wereldwijd

Direct aansluitend op ProWein in Düsseldorf vindt van 12 tot en met 15 april 2016 de première van ProWine Asia in Singapore plaats. De inmiddels vierde editie van ProWine China in Shanghai loopt van 7 tot en met 9 november 2016. De volgende ProWein in Düsseldorf vindt van 19 tot en met 21 maart 2017 plaats. En ook de datum van ProWein 2018 staat inmiddels vast, en wel van 18 tot en met 20 maart 2018 in Düsseldorf.

Uitspraken van exposanten over ProWein 2016

Monika Reule, directeur Deutsche Weininstitut (DWI): “Vanuit het oogpunt van de Duitse exposanten is ProWein dit jaar zeer succesvol verlopen. Ze heeft opnieuw bewezen dat ze wereldwijd dé toonaangevende vakbeurs is. Vooral de kwaliteit van de nationale en internationale vakbezoekers wordt alom geprezen. De jaargang 2015 heeft de hooggespannen verwachtingen die men had, in alle opzichten waargemaakt. De witte wijnen uit de Duitse wijnbouwgebieden die in de focus van de presentatie stonden, hebben zich zeer fruitig, complex en harmonieus getoond. Ze bieden een uitgesproken goede prijs-kwaliteitverhouding en creëren zo de perfecte voorwaarden om dit jaar onze marktpositie in het binnen- en buitenland te versterken en uit te bouwen.”

Fernando Pavón, export director Emilliana/Chili: “De afgelopen editie van ProWein was voor ons een groot succes. We konden enerzijds onze aanwezigheid in Europa uitbreiden en anderzijds nieuwe klanten uit Canada en de USA voor ons winnen. Er was veel interesse in onze biologische mousserende wijn Emiliana, die we hier vorig jaar hebben getest. ProWein is hiervoor het beste platform, daar de beurs zeer professioneel en b2b-georiënteerd is.

Antje Kreikenbaum, managing director van Herdade dos Lagos/Portugal: ”ProWein is de belangrijkste beurs om nieuwe klanten aan te trekken. We exporteren onze biologische wijnen inmiddels over de hele wereld – van Japan tot Canada. Een van de redenen is de presentie van onze met goud onderscheiden wijnen in de Mundos Vini proeverijzone. Een andere reden is zonder twijfel de trend voor veganistische wijnen, wat onze specialiteit is.

Jan Rock, directeur van Corporate Communications, Henkell & Co./Duitsland: “Prowein heeft zich tot een van de meest belangrijke wijnvakbeurzen ter wereld ontwikkeld en heeft ondanks haar omvang geen ongezonde groei vertoond. Om een nieuw aanbod te communiceren en trends te bepalen, is het een geweldig platform. Een trend draait bijvoorbeeld rondom erkende kwaliteit. Men gunt zichzelf weer wat, wat onze Fürst von Metternich-lijn ten goede komt.

Mireia Prim, Brand Ambassador, Torres/Spanje: “ProWein is voor ons de belangrijkste beurs omdat hier importeurs van over de hele wereld komen. De vakbezoekers zijn goed voorbereid waardoor de drie beursdagen heel effectief kunnen worden benut. We benutten de beurs ook om nieuwe trends te leren kennen, zoals de toenemende vraag naar alcoholvrije wijnen waarvan we er drie in ons assortiment hebben.

Uitspraken van bezoekers over ProWein 2016

Koffikan Kouadio werkt voor een hotel in bon en wil weten “welke wijn ik bij welk gerecht aan kan bieden. ProWein is de optimale gelegenheid om wijnen uit de hele wereld te proberen en om meer kennis te vergaren.”

“Op ProWein wordt men eindeloos geïnspireerd,” zegt Christa Busch enthousiast. Als winkeleigenaresse is ze onder meer enthousiast over de grote keuze aan Franse roséwijnen. “Ik zou iedereen ProWein aan willen raden. Een absolute must als men zijn smaak verder wil ontwikkelen.”

Dr. Elena Bonicelli uit Italië werkt voor een Italiaanse HR-agentschap die in wijn is gespecialiseerd. Op ProWein is ze op zoek naar nieuwe Italiaanse klanten. “Het is de moeite waard om uit Italië hier naartoe te komen daar ProWein zeer zakelijk is georiënteerd en blijft groeien.”

Gonçalo Melo uit Portugal is voor de eerste keer op de beurs. “Ik ben hier om nieuwe wijnen uit Australië en andere regio’s te testen en te leren kennen. Ik ben zeer onder de indruk van ProWein, het is een van de beste beurzen!”

De Française Jeida Boussenina adviseert de wijn- en gedistilleerdhandel in Shanghai/China. “ProWein biedt zoveel zakelijke mogelijkheden dat het absoluut de moeite waard is om hier naartoe te komen. Daar ik nog relatief nieuw ben in dit segment, profiteer ik volop van de masterclasses.”

De Chinese Quanquang  Wang studeert en werkt in Frankrijk. “Ik wil hier zoveel mogelijk wijnen uit de hele wereld proeven. Bij een dergelijk groot aantal bijzondere events vind ik het lastig om een keuze te maken. ProWein is indrukwekkend groot en een bezoek meer dan  waard!”

Wijnbouwer François Delhon uit Frankrijk kent ProWein al van jongs af aan toen hij er nog met zijn vader kwam. Sinds twee jaar komt hij als handelaar. “Het is definitief de grootste wijnbeurs ter wereld en naar mijn mening beter dan de Vinexpo. Geweldig dat men op één locatie wijnen van over de hele wereld kan proeven!”

De Spanjaard Alejandro Perez bezoekt ProWein voor het eerst en is diep onder de indruk: “ProWein gaat aan top wat de internationaliteit, het aantal exposanten, de verkeersverbinding en de organisatie betreft; De website zit erg goed in elkaar zodat men snel alle benodigde informatie kan vinden. Al met al een heel aangenaam en zinvol verpozen hier!”