logo WIJNJOURNAAL groen

THE VINEXPO CHALLENGE HOSTED BY JON ARVID ROSENGREN

door | 30 jun 2017 | Internationaal, Nieuws, Opleiding

©JBNadeau/Vinexpo2017

Bordeaux, June 30th,  2017 – Whether in Bordeaux or Asia, the Vinexpo Challenge, is an eagerly anticipated event, giving wine professionals a chance to try their hand at blind tasting – a difficult exercise but in a friendly setting.

Jon Arvid Rosengren, the World’s Best Sommelier in 2016, selected five white and five red wines from exhibitors at Vinexpo Bordeaux 2017, opting for a balance between classics and more distinctive or specialised wines. Co-hosted by Vinexpo’s CEO Guillaume Deglise, the tasting was fun and informal with Jon on hand to advise.

The 115 rising stars had to determine the country of origin, grape variety and vintage of each wine.  They tasted the following:

WHITE WINES

– Gonzalez Byass, Tio Pepe, Jerez / Spain, Palomino Fino, Non-vintage

– Thörle, Schlossberg/ Germany, Riesling, 2015

– Gadais Père & Fils, Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie Vielles Vignes / France, Melon de Bourgogne, 2014

– Domaine Sigalas, Kavalieros Santorini PDO / Greece, Assyrtiko, 2014

– E. Guigal, Condrieu / France, Viognier, 2015

RED WINES

– Weinlaubenhof Kracher, Qualitätswein Zweigelt / Austria, 2014

– Pio Cesare, Barbaresco DOCG Il Bricco / Italy, Nebbiolo, 2010

– Bekkers, McLaren Vale / Australia, Grenache, 2015

– Symington, Quinta do Ataíde Vinha do Arco DOC Douro / Portugal, Touriga Nacional, 2014

– Newton Napa Valley, Mt. Veeder / USA, Cabernet Sauvignon, 2014

This was undoubtedly one of the highlights of Vinexpo where concentration is key. Jon Arvid Rosengren explained that the important thing is not to intellectualise one’s response to the wine but to allow it to ‘speak’, to tell its story.

Stéphane Saillet, the French producer of Mauperthuis Marronniers Chablis, won this year’s particularly difficult challenge, with 49/100 points, and was rewarded with a jeroboam of Bollinger Spécial Cuvée. His encounter with the World’s Best Sommelier in 2016 and the winemakers in attendance was certainly an unforgettable experience!

Meer nieuws

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Wie maakt de beste portcocktail ter wereld?

Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...

Lees meer
SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

SDEN2 cursus Wijnoorkonde in Arnhem

Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...

Lees meer
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025

Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This